Àlbums fotogràfics a "la nostra manera"

Productes fotogràfics de Nat Estudi

Àlbums fotogràfics a "la nostra manera"

18 d'octubre de 2019 DISSENY, FOTOGRAFIA, NAT ESTUDI

Fa poc més de 4 anys, un amic es va presentar a l'estudi amb l'encàrrec que li fes un àlbum de fotos de comunió per a la seua filla. Al principi em vaig tirar enrere, ja que, encara que el tema de la fotografia social no m'és alié i durant un temps, ja llunyà, vaig treballar a la BBC (Bodes, Batejos i Comunions), des que vaig posar en marxa Enunespai, i posteriorment Nat Estudi, aquest tipus de treballs van quedar fora de la meua àrea d'interés. 

No obstant això, aquest amic em va saber posar a l'ham en deixar-me clar que, si venia precisament Nat Estudi, no era perquè busqués un àlbum fotogràfic de comunió ortodox, sinó més aviat tot el contrari. «Fes el que et vinga de gust» em va dir «volem alguna cosa diferent i que siga amb motiu d'una comunió és només un pretext».

Així i tot vaig tenir els meus dubtes, perquè el que et donen llibertat per fer alguna cosa que, de manera més o menys evident, es regeix per uns cànons establerts, de vegades, més que una oportunitat, pot acabar sent un compromís del qual pots sortir malparat.

Així que, finalment, amb el "compromís" acceptat, vaig haver d'estar donant-li voltes al tema per veure què oferir-li, i al final la inspiració va venir dels llibres il·lustrats infantils que havia conegut gràcies a alguns projectes web que havia realitzat per a l'editorial Bromera. Per què no? Un àlbum il·lustrat infantil, a l'estil d'aquest tipus de publicacions, però fet amb fotografies.

I així va néixer De què estan fets els somnis? El primer àlbum fotogràfic "a la manera" de Nat Estudi. I la cosa va sortir bé.

 

somnis 01

somnis 02

somnis 03

 

Però, sens dubte, el salt qualitatiu va venir amb el següent projecte, Dancer, un encàrrec realitzat per a una estudiant de dansa clàssica, amb motiu de la seua graduació.

Amb Dancer vaig poder polir una mica més les tècniques de postproducció digital, imprescindibles per poder dissenyar aquestes recreacions fotogràfiques que han caracteritzat part dels projectes fotogràfics fets a Nat Estudi, i que consisteixen a fotografiar el model en estudi, sobre un fons blau o verd croma, per després inserir-lo en una escenografia creada a partir d'altres fotografies i processada per donar-li al conjunt cert realisme visual, però sense perdre aquest toc proper al llibre il·lustrat. Un procés, per a res senzill, que no consisteix en el mer fet de copiar i pegar, sinó, més aviat en el de compondre, no només aquest espai virtual, sinó també les seues llums, les seues ombres, els seus efectes visuals, el seu acabat estètic. Podríem dir que el concepte no és molt llunyà, en essència, a aquelles fotografies que es feien abans en estudi sobre un fons paisatgístic, però amb les tècniques i els avanços d'avui un dia, que ens permeten crear una sensació molt més immersiva del model en el paisatge virtual, i amb cert realisme propi del paisatge físic.

 

 

Dancer 01

Dancer 02

Dancer 03

 

Amb Paula, va venir una altra oportunitat per a agafar un concepte tradicional i donar-li una mica la volta: l'àlbum fotogràfic d'una fallera. Paula és el primer projecte d'aquest tipus que es va realitzar íntegrament en estudi, ja que els projectes anteriors combinaven els entorns virtuals amb fotografies realitzades en espais físics reals. Per a l'àlbum Paula, es va combinar la fotografia sobre fons croma destinada a la inserció en postproducció, amb altres plantejaments més 'clàssics' realitzats sobre fons blancs o negres i aprofitant la llum natural o ambient en el mateix estudi. De nou, la cosa va funcionar bé.

 

 

Paula 01

Paula 02

Paula 03

 

Els projectes més recents realitzats sota aquest format "a la nostra manera" han estat, de nou, dos encàrrecs amb el tema de les comunions com a pretext, Mariona i Claudia & Company i han suposat un nou avanç tècnic en la creació d'aquest tipus de productes. Cal destacar que aquests projectes no serien possibles sense la plena confiança dipositada per uns clients de ment oberta, amb ganes de ser sorpresos i, sobretot, de gaudir durant el procés, ja que les sessions fotogràfiques destinades a aquest tipus de postproducció no són senzilles i impliquen un sistema de treball més proper a les sessions fotogràfiques per a un projecte editorial o publicitari que una sessió de fotografia social corrent. Però la veritat és que al final acaba sorgint una complicitat entre tots els participants (fotògraf, assistent, model, familiars) que es tradueix en una experiència amena i divertida per a tots.

 

Foto 01

Foto 02

Foto 03

Foto 04

Foto 05

Foto 06

Foto 07

 

Més informació en:

· Àlbum fotogràfic De què estan fets els somnis en Dossier
· Àlbum fotogràfic Dancer en Dossier
· Àlbum fotogràfic Paula en Dossier
· Àlbum fotogràfic Mariona en Dossier
· Àlbum fotogràfic Claudia & Company en Dossier

COMPARTIR